Dişler, yiyecekleri öğütmek ve sindirime hazırlamaktan sorumlu organlardır. Yaşamın ilk yılında, genellikle bebeklik döneminde, altıncı ve yedinci aylar arasında, ilk dişin sürmesinden sonra, alt çenede on süt dişi, üst çenede on diş çıkar ve hepsi yirmi tanedir. Daha sonra yetişkin olduğumuzda en az 28 en çok 32 dişimiz olur.
Ağız bakımı, her yemekten sonra yapılması gereken düzenli olarak günde 3 fırçalamayı, diş ipi kullanımını ve dil temizliğini içerir. Ayrıca düzenli ağız bakımı yapılmamasından veya bazı çevresel faktörlerden dolayı dişlerde leke ya da tartar oluşabilir. Böyle durumlarda diş hekiminin özel ekipmanlarla dişleri temizlemesi gerekebilir. Diş ve diş etlerinin sağlığını tehdit edebilecek herhangi bir hastalığın erken teşhisi ve tedavisi için 6 ayda bir diş muayenesi yapılarak tedaviye ihtiyaç olup olmadığı belirlenmelidir. Diştaşı temizliği ile ilgili olarak www.dentlineklinik.com sitesinden bilgi alabilirsiniz.
Dişlerde Nasıl Temizlenme İhtiyacı Olur?
Ağızdaki yiyeceklerin oluşturduğu asitli ortam ve dişlerde kalan yiyecek artıkları dişlerde plak oluşumuna neden olabilir. Dişleri temizlemek için; Esas olarak bu plakları temizlemek, diş ve ağızdaki yemek artıklarını gidermek, ağzın asidik pH'ını nötre çevirmek gerekir. Fırçalama ve diş ipi kullanma gibi ağız bakımı düzenli olarak yapılmazsa dişlerde oluşan plaklar bakterilerin tutunması için ideal hale gelir. Bu durumsa bakterilerin mineye zarar vermesine ve diş çürümesine neden olabilirken, bazı bakteri plakları sertleşebilir ve diş taşı oluşturabilir. Tartar, normal bir fırça ile çıkarılamadığı için diş temizleme işlemi gerektiren sert bir yapıdır.
Dişlerde renklenmeler sigara içmek, düzenli çay ve kahve tüketimi gibi çeşitli nedenlerle de oluşabilmekte ve fırçalama ile giderilememektedir. Tüm bu sorunları ortadan kaldırmak için poliklinik ortamında bir diş hekimi tarafından diş temizliği yapılması gerekebilir. Diş problemlerinin nasıl tedavi edildiğini ya da diş temizliği ve diş muayenesine ihtiyaç olup olmadığını öğrenmek için bir diş hekimine danışılmalıdır.